NexTechnician slaat een brug tussen studenten met drive en bedrijven met toekomst.

Praktijkleerlingen volgen workshops bij techniekbedrijven

Negentig leerlingen van elf Amsterdamse praktijkscholen hebben in mei twee workshops naar keuze gevolgd bij techniekbedrijven. Dankzij deze techniekcarrousel weten ze beter wat de sector hen te bieden heeft. Op 16 mei bracht een groep leerlingen een inspirerend bezoek aan de Truck Academy bij Iveco Schouten.

“We willen leerlingen van praktijkscholen met de techniekcarrousel een goed beeld geven van wat ze in de techniek kunnen gaan doen”, vertelt Jan Benjamens (gemeente Amsterdam). “Vorig schooljaar zijn we al begonnen met metseltechniek. Nu kunnen ze ook meedoen aan fietstechniek, autotechniek, machinale houtbewerking en bouwtechniek. Techniekonderwijs is grotendeels verdwenen uit de praktijkscholen, terwijl deze jongeren vaak juist praktisch bezig willen zijn. Heel mooi als ze dan echt in de bedrijven kunnen kijken.

Op 16 mei brachten vijftien leerlingen een bezoek aan vrachtwagenbedrijf Iveco Schouten in Amsterdam, dat ook de Truck Academy van het ROC van Amsterdam in huis heeft. In het opleidingslokaal liet leermeester Marco zien hoe je een storing uitleest op de computer. Een van de leerlingen vertelt dat hij al in een garage werkt: “Dit is echt wat ik wil, ik weet alleen nog niet zeker of het vrachtwagens of personenwagens worden.” Vestigingsmanager Gerard Smelik leidde de jongeren hoogstpersoonlijk rond door de werkplaats. Bij de vrachtwagens herkenden een paar leerlingen meteen de koppelingsplaat. Smelik: “Heel goed, jullie kunnen meteen door naar het tweede jaar.”

Mooi was de ontmoeting die de praktijkleerlingen in de werkplaats hadden met Yasir, die in november bij Iveco Schouten begon als leerling-monteur.

Vol enthousiasme sprak hij de leerlingen toe. “Ik heb een vaste leermeester, van hem leer ik hoe alles moet, want elke vrachtwagen is weer anders.” Wist je al iets van trucks voor je hier kwam?, wilde een van de leerlingen weten. “Helemaal niks. Maar als je je best doet, leer je het in no time.” Heb je plezier in je werk, vroeg een andere jongen. Yasir: “Elke dag! Dit is echt mijn toekomst.” Gerard Smelik: “Iedereen die het vak van truckmonteur wil leren, is welkom bij ons.”

Benjamens is ervan overtuigd dat de techniekcarrousel juist voor praktijkleerlingen heel waardevol is. “Deze jongeren scoren vaak niet hoog op hun theoretisch leervermogen. Ze leren niet makkelijk. Maar als ze iets dóen, gaat het juist wel goed en leren ze ineens veel sneller. Natuurlijk hebben deze jongeren talenten, ze moet alleen wel de kans krijgen om die te ontwikkelen. Het is heel goed dat ze nu echt worden uitgenodigd door bedrijven. Daarmee zeggen die bedrijven eigenlijk: we hebben je nodig. Ze nemen de leerlingen serieus, dat is heel goed voor hun zelfvertrouwen.”

De praktijkleerlingen die vorig jaar meededen aan het project metseltechniek konden dit jaar een speciaal traject volgen op het ROC van Amsterdam. “Ze leren het vak in de praktijk en hebben ook een arbeidsovereenkomst gesloten met een bedrijf. Van de elf die het project hebben gevolgd, zijn er zes in opleiding gegaan; één leerling is zelfs tweede geworden in een metselwedstrijd. Een heel mooi resultaat.”

Certificaten
Naast de techniekcarrousel zijn gemeente en bedrijven nu ook bezig met certificering van praktijkleerlingen. “Leerlingen krijgen op sommige praktijkscholen nu al een certificaat voor wat ze leren tijdens hun stage. Als ze dat tenminste goed geleerd hebben, volgens de normen van de branche. Dan hebben ze meteen iets tastbaars in handen om binnen te komen bij andere bedrijven. Die certificaten zorgen ervoor dat leerlingen betere kansen hebben bij sollicitaties én dat ze nog trotser kunnen zijn op wat ze gepresteerd hebben tijdens hun stage.

Geef een reactie

Deze mobiliteitsbedrijven zijn actief betrokken bij NexTechnician
 
 

Als u de leermeesters heeft, hebben wij de Techniektalenten

NexTechnician komt graag in contact met bedrijven en scholen die ook willen investeren in de medewerkers en leerlingen van de toekomst. Bent u enthousiast geraakt door onze visie en aanpak en wilt u meer informatie of zich aansluiten bij NexTechnician? Vul dan hier uw gegevens in en wij nemen contact met u op.

Logo_NT_mt

Alle informatie op deze website is met zorg samengesteld, er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Foto’s en filmbeelden zijn slechts beschikbaar gesteld aan NexTechnician en mogen, zonder vooraf gevraagde toestemming, niet door derden voor andere doeleinden worden gebruikt.

Postadres: Hoogoorddreef 41, 1101 BB Amsterdam

© 2018 – All rights reserved | Privacy | Oude website | Contact

Powered by WordPress & maintained by WPdesk